Almanya’da mültecilere Neonazi tehdidi

Almanya’nın Dresden kentinde kurulan 1000 kişilik çadır kente yerleştirilen mülteciler, Neonaziler tarafından tehdit ediliyor.

F5HABER F5HABER
Almanya’da mültecilere Neonazi tehdidi

DRESDEN (AA) - Almanya’nın Dresden kentinde kurulan 1000 kişilik çadır kente yerleştirilen mülteciler, Neonaziler tarafından tehdit ediliyor.

Çoğunlukla Suriye’den kaçan sığınmacıların barınacağı çadır kente Cuma gecesi ilk mülteci ailelerin gelişi öncesinde bölgede toplanan 250 kadar Neonazi, ırkçı sloganlar atarak mültecilerin kentte kalmalarına izin vermeyeceklerini belirterek, tehditlerde bulundu.

Mültecilere destek vermek isteyen gruplar ise cumartesi gün boyunca çadır kent önünde toplanarak, aşırı sağcıların olası bir saldırısına karşı nöbet tutmaya başladı.

Mültecilerin tedirgin bekleyişi

AA’ya konuşan Suriyeli mülteci Narin, endişeli olduklarını belirterek, olaylar nedeniyle Cuma akşamı iki saat boyunca kent dışında otobüslerde bekletildiklerini aktardı.

4 çocuğunu Türkiye’de bırakıp kaçmak zorunda kaldığını, bir an önce çocuklarını buraya getirmeyi umduğunu ifade eden Narin, "Onları terk ettiğimi düşünmelerini istemiyorum onlar için bu kadar acıya katlanıyorum, onlara iyi bir hayat sunabildiğimde ‘annemiz bize daha iyi bir hayat sunmak için gitti ve bizi almaya geldi’ demelerini istiyorum. Tek hayalim bu" diye konuştu.

Libyalı mülteci Ali ise "Bizi burada istemediklerini öğrendiğimde çok üzüldüm. Yaşadıklarım gözümün önüne geldi. 3 hafta denizde bir botun içinde yaşadım. Açıkçası yaşayacağımızı hiç düşünmemiştim. Şimdi buradayım ama beni istemeyenler var. Bu canımı acıtıyor" dedi.

Mülteciler kamp dışına çıkarken zorunlu olarak taktıkları numaralı bilekliklerden rahatsız olduklarını, bunların kendilerini hedef durumuna getirebileceğinden korktuklarını anlattı.

Çadır kentte gergin gece 

Cuma gecesi çadır kent yakınına kadar gelen, ellerindeki yanıcı malzeme ve havai fişekleri çadırlara doğru atmaya çalışan aşırı sağcı gruplar, mültecilerle dayanışma için bölgeye gelen gruplarla da çatıştı.

Mültecilere destek veren grupların Neonazileri çadır kente yaklaştırmak istememesi üzerine gerilim tırmandı, ırkçı gruplar sözlü tehdit yönelttikleri karşı göstericiler ve gazetecilere taş ve şişeler fırlattı. Olaylarda en az üç gösterici yaralanırken, polis bir aşırı sağcıyı gözaltına aldı.

Çadır kent güvenlik çemberine alındı

Sol gruplar olaylar sırasında yalnızca 50 polisin görev yapmasına tepki göstererek, mülteciler için güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu. 

Emniyet görevlilerinin polis sayısının artırılamayacağını bildirmesi üzerine kendi aralarında sosyal medya üzerinden örgütlenen Neonazi karşıtları, hafta sonu boyunca mültecilerin korunması için nöbet tutma çağrısı yaptı ve kampı güvenlik çemberine aldı.

SONRAKİ HABER