için kaldı

Babacan: "Türkiye çok iyi bir örnek"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Y20 zirvesinin açılışında konuştu. Babacan, "Küresel krizin başlamasından bu yana geçen sürede hala normalleşme sağlanamadı" dedi.

F5HABER F5HABER
Babacan: "Türkiye çok iyi bir örnek"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Y20 zirvesinin açılışında konuştu. Babacan, "Küresel krizin başlamasından bu yana geçen sürede hala normalleşme sağlanamadı" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 17-21 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'de yapılacak G20 (Group-20) programının bir alt parçası olan Y20 (Youth-20) zirvesinin açılışında konuştu. Babacan, "Yeni fikirler ve inovatif yaklaşımlar geliştiren gençlerin dinamizmi dünyadaki zorlukların üstesinden gelme konusunda cesaret verici" dedi.

"KAPSAYICILIK, UYGULAMA VE YATIRIM"

Babacan konuşmasında şunları söyledi: "Ekonomik, sosyal ya da politik problemleri çözmek kendine güvenle mümkün. Yeni fikirleri yükseltecek olan gençler dünyayı bugünden daha iyi hale getirecek. Bu yüzden gençlerle nasıl sinerji oluşturulabileceği üzerinde çamlışmak gerekiyor. Global ekonomi zor zamanlardan geçiyor. Küresel krizin başlamasından bu yana geçen sürede hala normalleşme sağlanamadı. Birçok ülkede sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme göremiyoruz. Özellikle de büyümenin kalitesi iyi değil. G20 ülkeleri ve dünya için sürdürülebilir, güçlü ve aynı zamanda kapsayıcı büyüme çok önemli. Büyüme eğer kapsayıcı değilse sürdürülebilir olamayacaktır. Biz bu nedenle Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında kapsayıcılık üzerinde özellikle duruyoruz. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında kapsayıcılık, uygulama ve yatırımı öncelikli alanlar olarak belirledik. Kapsayıcılık önemli bir başlık çünkü eşitsizlik ciddi bir problem. Zengin ve yoksul ülkeler arasında büyük uçurum var, işsizlik, özellikle de genç işsizlik birçok ülkede büyük sorun. Kadınların işgücüne katılımı ve kadın girişimciliği üzerinde de çalışıyoruz. Bunlarla ilgili gerçekleştirilebilir hedefler ortaya koyduk. Diğer taraftan KOBİ girişimciliği alanında kapsayıcı politikalar oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü KOBİ'ler birçok ülkede özellikle de gençler için ciddi bir istihdam kaynağı. KOBİ'lerin küresel ölçekte temsilciliğini yapacak ve merkezi İstanbul'da olan Dünya KOBİ Forumu'nu hayata geçirdik".

"BAŞARI İÇİN GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ"

Güvenin önemi ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Babacan, "Ekonomi politikalarının başarısı için güven çok önemli. Güven varsa ekonomik problemleri aşmak daha kolay hale gelir. Ama güven kaybedildiğinde maddi imkanlarınıza ve insan kaynağınıza rağmen başarı zorlaşır. Güven ve kredibiliteyi inşa etmek önemli. Buna yönelik olarak uygulama başlığını öncelik olarak G20 ajandasına koyduk. G20 ülkeleri binin üzerinde yapısal reform taahhüdü ortaya koydu. OECD ve IMF'nin hesaplarına göre bu reformlar hayata geçirilse küresel GSYH 5 yılda normalden yaklaşık olarak yüzde 2 civarında artış gösterecek" dedi.

"ALTYAPI YATIRIMLARI İÇİN TÜRKİYE ÇOK İYİ BİR ÖRNEK"

Altyapı yatırımları ihtiyacı ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "OECD tahminlerine göre dünyanın altyapı yatırım ihtiyacının 2030 yılına kadar en az 70 trilyon dolar olacak. Birçok ülke kamu olarak bu altyapı yatırımları için gerekli kaynaklara sahip değil. Özel sektör kaynakları, bu altyapı yatırımlarında daha çok kullanılmalı. Kamu-özel ortaklığı projeleri daha çok öne çıkmalı. Türkiye buna çok iyi bir örnek" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜMÜNDE İNSAN KAYNAĞINA YAPILAN YATIRIM ETKİLİ OLDU"

Babacan sözlerine şöyle devam etti: "Bir ülke için en önemli yatırım alanı insan kaynağı. Türkiye'nin dönüşüm sürecinde de insan kaynağına yaptıkları yatırımın etkili oldu. Türkiye'nin milli geliri 12 yıl içinde 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıktı. Bunu insan kaynağımıza yatırım yaparak, verimliliği artırarak gerçekleştirdik. Üniversitelerimizin sayısını artırdık. Okullarımızın fiziksel kapasitesini ikiye katladık. Derslik başına düşen öğrenci sayısını düşürdük. Öğretmen stratejisi ve sınıflarda teknoloji kullanımıyla eğitim sistemimizi geliştirdik".

(İHA)

SONRAKİ HABER