Tarihle dolu bir yolculuk: Bratislava

Slovakya’nın en büyük şehri ve başkenti olan Bratislava, Avusturya ve Macaristan sınırına komşu olmasıyla dünyada iki sınıra komşu olan iki başkentten biri olarak önemli bir konumda bulunuyor. Eşsiz bir tarih ve doğal güzellikler sunan Bratislava’yı daha yakından tanımak isteyebilirsiniz.

POSTA POSTA
Tarihle dolu bir yolculuk: Bratislava

Bratislava, Slovakya'nın güneybatı köşesinde Tuna Nehri'nin her iki tarafında yer alan tarihi bir kenttir. Dar sokakları, küçük ama ihtişamlı binalarıyla güzel kentte Romalılar, Macarlar, Almanlar, Avusturyalılar, Türkler, Çekler, Yahudiler ve Romanlar kendi izlerini bıraktı. Şehrin doğal ve tarihî yapısının içinde yer alan çok sayıda otel mevcut.

Bratislava’da ne yenir?

Bratislava mutfağı çevre ülkelerden ve geçmişte burada yaşamış kültürlerden etkilenmiştir. Yemekleri genellikle tahıllar ve et üzerinedir. Balkan mutfağına çok benzeyen yemekler ve Rus mutfağı etkilerini yemeklerde görebilirsiniz. 

Gulaş

Bu meşhur yemek içinde et, sebze olarak da genellikle patates, havuç, kuru soğan, paprika bulunmakta. Macaristan ve çevresinde yer alan Orta Avrupa ülkelerde sık rastlanan bir yemektir. 

Töltött Káposzt 

Haşlanmış lahana yaprakları içine kıyma ve pirinçten oluşan iç malzeme sarılarak salçalı suda pişirilir. 

Langos

Langos, derin yağda kızartılmış mayalı bir hamurdur. Üstüne istenilen malzemeler koyularak yenilir. Peynir ve ekşi kremalı, sarımsak soslu, sosisli gibi farklı çeşitleri mevcut.

Kürtoskalacs

Hamurlu bir tatlı.. Hazırlanan şekerli hamur tahta bir silindire sarılarak pişirilir. Daha sonra ceviz, çikolata, tarçın gibi farklı malzemeler ile tatlandırılır.

Tokany

Şerit şeklinde doğranmış et, kuru soğan ve sebzeler ile birlikte pişirilerek yapılır. Koyu karamelize edilmiş bir sosu var. Yanında patates veya makarna ile servis edilir.

Bratislava’da gezilecek yerler

Tarihle dolu bir yolculuk: Bratislava - Resim : 1

Slovakya'nın başkenti Bratislava müzeler, çağdaş sanat galerileri, birçok muhteşem kafenin yer aldığı dar sokakları ile eşsiz bir kent. Özellikle yaz aylarında, çok kalabalık olan kentte Tuna nehri gezintisi hoş ve romantik bir seçim olacaktır. Küçük bir şehir olması ve turistik değer taşıyan yerlerinin belirli bir bölgede yoğunlaşması nedeniyle Bratislava’da kolaylıkla hatta yürüyerek gezebilirsiniz.

Eski Şehir

Şehrin gezilecek yerlerinin neredeyse tamamı burada yer almakta. Tarihi kent merkezinde, yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz kafe ve restoranlar da yer alır. Eski şehrin sokaklarında Orta çağ masalsı atmosferini soluyabilir ve Bratislava Kalesi, St. Martin Katedrali gibi tarihî mekânları ziyaret ederek kent tarihi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Hlavné Meydanı’nda eski belediye binası ve Roland Çeşmesi bulunur. Burada belediye binasının önündeki plakete dikkatle bakarsanız 1815 yılında yaşanan bir sel seviyesini gösteren izi görebilirsiniz. 

St. Martin Katedrali

Tarihle dolu bir yolculuk: Bratislava - Resim : 2

Şehrin tarihî merkezinde bulunan St. Martin Katedrali, uzun süren inşa sürecinin ardından 1452 yılında kullanıma açılmış. Kentin en büyük dini yapısı olan katedralde kralların taç giyme töreni ya da evlilik töreni gibi önemli törenler yapılmış. Katedralin kulesinin tepesinde Aziz Stephen’ın tacının bir kopyası bulunmakta. 

UFO Köprüsü

UFO köprüsü başka bir görkemli Sovyet dönemi yapısı. Köprü 1972'de açıldı. Bu köprü Petržalka bölgesine daha iyi erişim sağlamak ve Tuna üzerinde planlı büyümeyi kolaylaştırmak amacıyla yapıldıysa da o dönemde, eski şehrin hemen yanındaki Yahudi bölgesinin tamamı tahrip edildi. 

Bratislava Kalesi

Bratislava Kalesi, eski şehrin hemen yanındaki büyük bir yapı. 1811'den 1953'e kadar, bir askerin sarayları yakıp yıkmasından sonra harabeye dönen sarayın yeniden inşası 2010 yılında sona erdi. Günümüzde Slovak Ulusal Müzesi olarak hizmet vermektedir. 

Grassalkovich Sarayı

Turist parkurundaki son durak, günümüzde Slovakya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ev sahipliği yapan Grassalkovich Sarayı'dır. Bu yapı, başkanlık binası olmadan önce bir grup aristokratın eviydi. 

Mavi Kilise

Eski şehirden sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Mavi Klise buraya kadar gelmişken önünde fotoğraf çektirmek isteyeceğiniz bir yer olabilir. Church of St. Elisabeth olarak bilinen Mavi Klise, Macar Art Nouveau akımını benimseyen Ödön Lechner’in tasarımıyla 1907-1908 yılları arasında inşa edildi. Çinilerinde, mozaiklerinde ve dış cephesinde mavi tonu tercih edilmiş. 

Devin Kalesi

Tuna ve Morova nehirlerinin kesiştiği noktada yüksek bir alanda inşa edilmiş olan Devín Kalesi (Devin Castle 864 yılında inşa edilmiş. Yapı, 15. ve 17. yüzyıllarda güçlendirildikten sonra Napolyon’un orduları tarafından tahrip edilmiş. Bratislava kent merkezinin dışındaki kale günümüzde ulusal anıt statüsünde bir müze olarak turistlere hizmet veriyor. 

Primate Sarayı

Primate Sarayı, Başpiskopos József Batthyány için 1778-1781 yılları arasında yaptırılmış. Burada 1805 yılında Avusturya ile Fransa arasında Pressburg Barış Antlaşması imzalandı. 

Apollo Köprüsü

Adını Tuna Nehri’nin batı kıyısında bulunan petrol rafinerisinden alan köprü, 2005 yılında açıldı. 854 metre uzunluğundaki, modern tasarımlı köprü kentin iki yakasını birleştirirken aynı zamanda gece ışıklandırmaları ile harika bir manzara oluşturmakta.  


Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER