için kaldı

Sağlık Bakanı Akdağ: Sağlıkta dönüşüm sürüyor

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, "2002 yılı sonlarında başlattığımız sağlıkta dönüşüm programı çok başarılı oldu. Türkiye bugün artık gelişmiş ülkelerin sağlık problemleri ile karşı karşıya olan bir ülkedir. Bizim hayat biçimimiz, şişmanlığımız, hareketsizliğimiz, sigara kullanımı gibi sebepler ana sağlık problemi oldu. Bunlara odaklanacağımız yeni bir döneme başlıyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Sağlık Bakanı Akdağ: Sağlıkta dönüşüm sürüyor

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, "2002 yılı sonlarında başlattığımız sağlıkta dönüşüm programı çok başarılı oldu. Türkiye bugün artık gelişmiş ülkelerin sağlık problemleri ile karşı karşıya olan bir ülkedir. Bizim hayat biçimimiz, şişmanlığımız, hareketsizliğimiz, sigara kullanımı gibi sebepler ana sağlık problemi oldu. Bunlara odaklanacağımız yeni bir döneme başlıyoruz" dedi.

Mersin'e gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Vali Özdemir Çakacak tarafından karşılanan Bakan Akdağ'a araçtan indikten sonra 2 çocuk çiçek verdi. Çocuklarla bir süre sohbet eden Akdağ, günün anısına onlarla fotoğraf çektirdikten sonra kendisini bekleyen il yöneticileri ile selamlaştı. Daha sonra Valiliği çıkan Akdağ, şeref defterini imzaladı. Vali Çakacak'tan kısa bir brifing alan Akdağ, devam eden sağlık yatırımları ile ilgili olarak incelemelerde bulunmak üzere kentte geldiğini söyledi.

Türkiye'deki bir ilki Mersin'de hayata geçirdiklerini belirten Bakan Akdağ, "Mersin'de, Türkiye'deki ilk şehir hastanesinin açılışını yakın zamanda yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın rüya projeleri olarak ifade ettiği şehir hastaneleri, Türkiye'de sağlık sektörü açısından devletin yaptığı, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği hastanecilik hizmetlerinde yeni bir dönemecin, önemli bir dönüşümün başlangıcı olacaktır. Bu hastaneler her yönü ile mükemmel hastanelerdir" dedi.

Şehir hastanelerinin, vatandaşa hizmet açısından önem verdikleri projelerin başında geldiğini ifade eden Akdağ şöyle konuştu:

"Yaptığımız şehir hastaneleri dünya için de örnek projelerdir. Bu projeler devlet ve özel sektör ortaklığı ile yapılan projelerdir. Bu hastanelerde patron, biz Sağlık Bakanlığı yani devlet patronluğu devam ettiriyor. Verilen sağlık hizmetlerinin dışındaki hizmetlerin tamamını özel sektöre gördürüyoruz. Yani hastanenin çevre düzenlemesi, binanın ihtiyaçları, temizlik, yemek, güvenlik, laboratuar işlemleri, görüntüleme, radyoloji, sterilizasyon gibi işlerini tümünü özel sektöre yaptırıyoruz. İnşallah mükemmel yeni bir başlangıç olacak. Bunun için Mersin'in ipi göğüsleyen birinci il olması da doğrusu beni çok mutlu ediyor. Akdeniz'in incisi olan Mersin'de biz vatandaşlarımıza bu hizmeti takdim etmiş olacağız. Bu sadece Mersin ile kalmayacak, yakın bazı illerden gelen şifaya vesile olan bir merkez inşa edeceğiz" diye konuştu.

MERSİN'E 2 YENİ HASTANE

Kentte yeni hastanenin yapımının planladığını da kaydeden Akdağ, şunları söyledi:

"Mersin'de iki önemli yatırımımız daha var. Bunlardan birisi Mezitli İlçesi'dir. Mezitli, hızlı gelişen bir bölgedir. Orası içinde 200 yataklı bir hastane planlamış durumdayız. Gerektiğinde yeni binalar için büyüyebilen bir yapı olsun istiyoruz. Bunun için de uygun bir araziye ihtiyacımız var. Şu anda elimizde bir arazi var ama bu tek başına yeterli değil. Benim 11 yıllık bakanlık tecrübemden şunu söyleyebilirim; bir şehre yapılacak yatırımlar açısından kolay görünüyor ama en zor işlerden biri uygun arsayı seçmek ve uygun arsaya sahip olmaktır. Hele arsalar başka kurumların elindeyse onların Sağlık Bakanlığı'na tahsisini yapmak bazen çok uzun zaman alabiliyor. İnşallah o süreci kısaltıp biran önce Mezitli'deki projeyi de devreye sokmak istiyoruz. Bir de Tarsus'ta yapacağımız bir hastane var. Tarsus, Türkiye'nin en büyük ilçelerinden birisidir. Oraya yeni yapılacak bir hastane bizim için büyük bir önem taşıyor. Gelmeden önce Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan ile de görüştüm. Çünkü bütün yatırımlar Kalkınma Bakanlığı'ndan geçiyor. Sayın Elvan işin kaynağında oturuyor. Tabi ki bütün arkadaşlarımız tüm Türkiye'ye hizmet ediyor. Konu Mersin olunca da Lütfi Beyin yaklaşımının daha farklı olduğunu çok iyi biliyorum. İnşallah çok güzel bir hizmet olacak."

Şehir hastanesini bir ay içinde açmayı planladıklarını vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir takım eksikliklerle de açılsın istemiyoruz. Doğrusu orada yapacağımız işlerin mükemmel bir biçimde önceden planlanmış, hesabı kitabı yapılmış olması çok önemlidir. Bir hastane taşımak çok kolay bir şey değildir. Biz burada bir hastane değil iki hastane taşıyacağız. Bunu ev taşıyanlar bilirler, taşımak zor bir iştir. Vatandaşımıza hizmeti aksatmayacak biçimde bunları da gerçekleştireceğiz."

SAĞLIKTA YENİ DÖNEME GİRDİK

Türkiye'nin ihtiyaçlarının değişmesi nedeni ile sağlıkta yeni bir döneme girdiklerinin altını çizen Bakan Akdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de sağlıkta dönüşüm programı 2002 yılının sonlarında iktidara geldiğimizde başlattığımız bir programdır. Çok başarılı oldu. Türkiye'nin ihtiyaçları da değişti. O zaman çocuklarımız D vitamini eksikliği, kansızlık, beslenme yetersizlikleri, ağır ishaller, zatüreden kırılıyordu. Anne ölümleri çok yüksek orandaydı. Bulaşıcı hastalıkları bütün şehirlerde büyük bir problemdi. Şükürler olsun, bunların hepsini aştık. Türkiye bugün artık gelişmiş ülkelerin sağlık problemleri ile karşı karşıya olan bir ülkedir. Bizim hayat biçimimiz, şişmanlığımız, hareketsizliğimiz, sigara kullanımı gibi sebepler bugün Türkiye'nin ana sağlık problemi oldu. Bunların sonucunda da kalp damar hastalıkları, karaciğer, ak ciğer hastalıkları, kanser, hastalık yükümüzün önde gelen sebepleridir. Dolayısıyla bunlara odaklanacağımız yeni bir döneme başlıyoruz. Buna da 'sağlıkta dönüşümün 2'nci fazı' diyoruz.

YENİ MERKEZLER GELİYOR

Daha sağlıklı bir toplum için yeni projelerin de hayata geçirileceğini altını çizen Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir taraftan aile hekimliklerimizi güçlendireceğiz. Mersin'de de sağlıklı yaşam merkezleri kuruyoruz. Bunlar birkaç aile sağlığı merkezinin ortak kısmında hepsine hizmet edecek alanda olacak. Buralarda diyetisyenler, psikologlar, fizyoterapistler, egzersiz öğretme salonları, laboratuar imkanları olacak. Böylece aile hekimlerine bir taraftan aile sağlığı elemanları ile birlikte eğitim verirken, bir taraftan da vatandaşlarımıza yeni bir hizmet alanı kazandırmış olacağız. Yani hastaneye gitmeden de aile hekimlerinden sonra da vatandaşlar, özellikle sürekli hastalığı olanlar ciddi bir hizmet alabilecekler. Bu konuda Mersin'de de 20 sağlıklı yaşam alanı planlandı. Çünkü 50 bin nüfusa bir sağlıklı yaşam merkezi planlıyoruz."

(DHA - Mustafa ERCAN-Mustafa İNSAN)
SONRAKİ HABER