Öfke nöbeti geçiren çocuğa nasıl davranmalı?

Anne babaların tutumları çocukların psikolojisinde önemli bir yere sahiptir. Bazen tüm iyi niyetlere rağmen hiç istenmeyen o savaşlar ve kriz anları eninde sonunda patlak verir. Peki, bu kriz anlarında çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ebeveynlere çocuklarıyla iletişimi kolaylaştıracak tavsiyelerde bulundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Öfke nöbeti geçiren çocuğa nasıl davranmalı?

Anne babaların öfkelenmeme kararları boşunadır. Öfke özellikle çocuk yetiştirirken görmezden gelinemeyecek, küçümsenemeyecek, yadsınamayacak bir duygudur. Duygusal bakımdan sağlıklı ebeveynler de herkes gibi insandır; mucizevi güçleri, dayanıklılıkları ya da becerileri yoktur. Özel bir donanımları da yoktur. Sadece öfkelerinin farkındadırlar. Öfkeyi kabullenip saygı duyarlar. İfadeleri duygularıyla uyumludur. Duygularını saklamazlar.

Çocuklar aynaya bakarak fiziksel özelliklerini öğrenirler. Duygularını tanımayı da onlara yansıtılan duyguları dinleyerek öğrenirler. Herhangi bir eleştiri ya da iltifat eklemeden, görüneni olduğu gibi yansıtırlar. Aynadan istenen olumlu olumsuz her türlü aktarımdan uzak sadece bir görüntüdür. İşte duyguların çocuğa aynalanması görevi en başta anne babaya aittir. Duyguların insan hayatının doğal bir parçası olduğunu keşfetmek çocuğu da büyük ölçüde rahatlatacaktır. Güçlü duygular içindeyken en çok bizi dinleyen ve anlayan birinin varlığı önemlidir. Henüz duygularını tanımayan, anlamlandıramayan çocuğa rehberlik eden ebeveyn, onun gelişim sürecinde önemli bir destek olur.

Bağırmayın, tehdit etmeyin, küçük düşürmeyin

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER