için kaldı

Arıların hayatını kurtarıyor

Tarım ilaçları, zorlu kış şartları, çeşitli hastalık yapıcı organizmalar ve küresel ısınma... İşte bu sebepler yaşam ekosistemimizin en önemli parçalarından biri olan arıları tehdit ediyor ve öldürüyor. Arı ölümleri için harekete geçen Türk girişimciler, arıların hayatını kurtarmayı başardı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Arıların hayatını kurtarıyor

ARILAR yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir.” 1949 yılında Albert Einstein bu sözleri söyledi. Aradan 70 yıl süre geçti ve arıların yaşamı tehdit altına girdi. Tarım ilaçları, zorlu kış şartları, çeşitli hastalık yapıcı organizmalar ve küresel ısınma gibi sebepler her geçen gün dünyadaki arıların sayısını azaltıyor. Bu sorunu çözmeye Türk gençlerinin kurduğu biyoteknoloji şirketi aday. ‘Micro-S’ adındaki startup’ın geliştirdiği ‘Micro Bee’ adındaki biyoteknoloji ürünü, arıların bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve ölümlerini azaltıyor. Tabii ki işin ekonomik boyutu var. Özellikle balcılıkla uğraşan arı çiftlikleri, bu ürün sayesinde kovanlarından aldıkları verimliliği arttırıyor. Biz de yerli girişimcilerin geliştirdikleri bu biyoteknolojiyi deneyimlemek için İstanbul Beykoz’daki Gürel arı çiftliğine gittik. Burada Micro-S Kurucu Ortağı Ömer Faruk Taştan ile bir araya geldik ve bir kovana geliştirdikleri ürünü uyguladık.

Arıların hayatını kurtarıyor - Resim : 1

4 KAT BÜYÜYOR

Arıların mide ve bağırsağındaki yararlı bakteriler olduğunu ve bu bakterilerin azalması veya kalmaması durumunda arı ölümlerinin gerçekleştiğini belirten Taştan, “Bu yararlı bakterilere probiyotik diyoruz. Normalde bu probiyotikler arıların mide ve bağırsağına gitmeden dağılıyor. Biz bu yararlı bakterileri izole eden bir teknoloji geliştirdik. Yüksek izole etme teknolojisi sayesinde arıların mide ve bağırsaklarını bu yararlı bakteriler ulaşabiliyor. Bu sayede arıların direncinin yükseliyor ve ölmüyor” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER