için kaldı

Boris Johnson kimdir? Boris Johnson’un dedesi Ali Kemal kimdir?

Theresa May’ın Muhafazar parti Başkanlığı’ndan çekilmesinin ardından İngiltere’de gözler liderlik yarışında. Bu yarışta favori olarak gösterilen eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ilk defa diğer adayların da katıldığı tartışma programına çıktı. Programda Müslüman kadınlara olan açıklamalarına değinilmesinin ardından İslam karşıtı olmadığını anlatmak için Müslüman Türk olan dedesinden bahsetti. Bu haberin ardından internette Boris Johnson kimdir? Boris Johnson’un dedesi Ali Kemal kimdir? soruları aratılıyor. İşte Boris Johnson’un hayatı hakkında merak edilenler…

POSTA POSTA
Boris Johnson kimdir? Boris Johnson’un dedesi Ali Kemal kimdir?

Theresa May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda 3 kez reddedilmesinin ardından parti içi muhalefetin baskısına dayanmayarak liderlikten istifa etmişti. İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Partinin liderliği içi yarışan Boris Johnson yapılan oylamada 126 oyla bir kez daha ilk sırayı aldı. Peki, Boris Johnson kimdir? Boris Johnson’un dedesi Ali Kemal kimdir? İşte detaylar…

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Partinin liderlik yarışında partinin Avam Kamarası grubunda yapılan ikinci tur oylamada eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson126 oyla bir kez daha ilk sırayı aldı.

Boris Johnson, katıldığı bir televizyon programında Müslüman kadınları hedef alan sözleri hatırlatıldı. O sözleri için pişman olduğunu söyleyen Boris Johnson İslam karşıtı olmadığını göstermek için büyük dedesinin Türk ve Müslüman olduğunu hatırlattı. Johnson, “ Hayatından endişe eden Müslüman büyük dedem 1912 yılında bu ülkeye geldi. Öyle yaptı çünkü bu ülkenin açık, cömert ve dünyanın dört bir yanından gelen insanları hoş karşılayacak bir umut kapısı olduğunu biliyordu. Eğer Başbakan olursam ülkemin böyle hareket etmesini garanti edeceğim” diye konuştu. 

BORIS JOHNSON KİMDİR?

Boris Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (d. 19 Haziran 1964; Manhattan, New York), Britanyalı muhafazakâr politikacı ve gazeteci. Londra Belediye Başkanı olan Johnson, daha önce Henley milletvekilliği görevinde bulundu. Ayrıca The Spectator dergisinde editör olarak çalıştı.

Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra The Times'ta kariyerine başladı. Daha sonra editör asistanı olduğu The Daily Telegraph'a geçti. 1999'da The Spectator'da editör oldu. 2001 Genel Seçimlerinde Avam Kamarasına seçildi ve ülkenin önde gelen siyasetçileri arasında yerini aldı.

İngiltere Muhafazakâr Parti'nin Henley milletvekili iken girdiği yerel seçimlerde, 1 Mayıs 2008 tarihinde Londra Belediye Başkanı seçildi ve 2016 yerel seçimlerine kadar bu görevini sürdürdü. 13 Temmuz 2016 tarihinde David Cameron'un yerine başbakan olan Theresa May tarafından Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. 2019'da johnson başbakan ve muhafazakar partinin lideri için aday olacağını açıkladı.

BORIS JOHNSON’UN DEDESİ ALİ KEMAL KİMDİR?

Ali Kemal (1867 - 6 Kasım 1922), Türk yazar, gazeteci ve siyaset adamı. İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınmıştır.

Damat Ferit Paşa Hükümetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dahiliye nazırlığı yaptı, bu esnada Millî Mücadele aleyhine sert tutumlar gösterdi. Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra İstanbul'da tutuklanarak İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askeri birliklerce linç edildi.

Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı düşmanlarınca 'Artin Kemal' şeklinde adlandırılır. Mustafa Kemal'e ve Millî Mücadele'ye karşı düşmanca tutumu ve ağır hakaretleri nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştır.


Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER