TBMM Genel Kurulunda ‘Halep’ vurgusu

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "İnsan haklarından bahseden modern Batı dünyasının tavrı yine insanlık adına kahredici. Caretta kaplumbağalarına gösterdikleri ilgiyi, şefkati maalesef söz konusu Halep olunca, söz konusu Arakan olunca, söz konusu Lahor olunca, söz konusu İstanbul olunca aynı tavrı sergileyemiyorlar" dedi.

F5HABER F5HABER
TBMM Genel Kurulunda ‘Halep’ vurgusu

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "İnsan haklarından bahseden modern Batı dünyasının tavrı yine insanlık adına kahredici. Caretta kaplumbağalarına gösterdikleri ilgiyi, şefkati maalesef söz konusu Halep olunca, söz konusu Arakan olunca, söz konusu Lahor olunca, söz konusu İstanbul olunca aynı tavrı sergileyemiyorlar" dedi.

TBMM bütçe görüşmelerine ‘Halep' damga vurdu. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Halep'te insanların katledildiğini belirterek, "Uzun zamandır yaşanan insanlık dramında son günlerde sivil ve masum Halep halkının üzerine uçaklar, bombalar yağdırılarak kadın, çocuk, yaşlı katlediliyor. Şu an 4 mahallede 3 kilometrelik bir alanda 100 binin üzerinde insan, tarihin en büyük trajedisiyle karşı karşıya bir durumda. Türkiye'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükûmetimizin yapmış olduğu yoğun temaslar neticesinde sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan edilmesine rağmen maalesef çok kötü haberler de alıyoruz. İnsan haklarından bahseden modern Batı dünyasının tavrı yine insanlık adına kahredici. Caretta kaplumbağalarına gösterdikleri ilgiyi, şefkati maalesef söz konusu Halep olunca, söz konusu Arakan olunca, söz konusu Lahor olunca, söz konusu İstanbul olunca aynı tavrı sergileyemiyorlar. Paris'te, Brüksel'de bir saldırı olduğunda bütün dünya o saldırıya karşı, teröre karşı kenetlenerek 'Je suis Paris', 'Je suis Brüksel' diye dünyaya hep birlikte teröre karşı ortak mücadele adına bir birliktelik sergilendi ama maalesef Batı dünyası, söz konusu Müslümanlar olunca ezilenler, mağdur edilenler belli bir bölge halkı olunca 'Je suis Lahor' diyemiyorlar, 'Je suis İstanbul' diyemiyorlar, 'Je suis Halep' demekten kaçınıyorlar" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise, Halep'in uzunca bir zamandır sivil, çoluk çocuk, hastane, eğitim kurumu ayırt etmeksizin saldırı altında olduğunu hatırlatarak, "Bugün itibarıyla son birkaç gün itibarıyla sivillerin yaşadığı alan tamamen daralmış durumda ve burada bir ateşkes tesis etmek suretiyle burada yaşayan sivillerin oradan tahliye edilmesi için bir çaba sarf ediliyor. Fakat, dün gerçekleşen bir ateşkesle bu sabah tekrar başlayan tahliyeler yine orada bulunan çeşitli örgütler, milisler, terör örgütleri, her kimse bunların saldırısına maruz kaldı. Koca koca dünyaya bakıyoruz, koca koca kurumlar var. Birleşmiş Milletler deklarasyon yayımlar durur, Avrupa Birliği insan hakları dersleri verir fakat burada yaşanan insan hakları ihlaline karşı bir adım atılacağı zaman ciddi bir girişimde bulunulmadığını maalesef üzülerek görüyoruz. Halep'te âdeta bir soykırım işleniyor; maalesef dünya kör, gözleri körelmiş durumda" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, dünyadaki bütün çatışmalarda, savaşlarda mağdurun sivil yurttaşlar olduğunu söyleyerek, "Dünyanın her yöresinde yaşanılan çok acı bir gerçek. Dolayısıyla bütün dünyanın, dünyanın neresinde olursa olsun ve şu anda gündemde olan Halep'te olmak üzere masum insanların, sivil yurttaşların, çocukların, kadınların, gençlerin bir çatışma ortamı içerisinde hiç gereği yokken hayatlarını kaybettikleri bir ortamın yaratılmasına izin vermemeleri gerekir. Bu, acı bir çığlıktır, önemlidir, çok önemli bir insanlık dramıdır" şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, şunları kaydetti:

"Halep'te İran'ın yönlendirdiği bir kısım milislerin kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açtıklarını, ölen ve yaralananların olduğunu öğreniyoruz. Bu tahliye edilen yaralılara, masum çocuk, kadın ve yaşlıları taşıyan konvoya ateş açılmasını şiddetle kınıyoruz. Ayrıca bu tür iç kargaşalardan ve iç savaşlardan maalesef öncelikle yine masumların ve mazlumların mağdur olduğunu görüyoruz. Ayrıca, gözümüzün önünde cereyan eden bu hadiseler, ülke olarak birlik ve beraberliğe, Türkiye Cumhuriyeti'nin dirayetine ne kadar ihtiyacımız olduğunu; ordusuz ve devletsiz toplumların ayak altında ezildiğini gösteren maalesef çok acı ibretlerdir. O bakımdan Türkiye'de hepimiz bu hadiseleri dikkatle takip ederken Türkiye'nin de bir alarmda olduğuna da dikkatleri çekmek istiyorum."

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, insanların güvenli bir koridor açılarak çıkarılması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini kaydederek, "Bu hassasiyetin Suriye'nin ya da dünyanın neresinde olursa olsun ayrım gözetmeksizin kim tarafından yapılırsa yapılsın gösterilmesi lazım yani Mayıs ayında olduğu gibi bir Alevi Zara- köyüne Suriye'de yapıldığında da gösterilmesi lazım, Halep'te de şu anda olduğunda gösterilmesi lazım. Bunda herkesin samimi olması lazım ama öncelikle galiba herkesin, özellikle siyasilerin samimi olması gereken şey, savaş çıkmadan önce bunu çıkartmamak gerektiği. Yani bununla ilgili mücadele etmek gerektiği ve önlemek gerektiği. Buna ilişkin olarak biz de oradaki sivil halka özellikle sabır diliyoruz ve yapılması gereken her türlü insani desteğin yapılmasını, insan hakları ihlallerinin uluslararası örgütlerce de tespit edilip kınanmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER