için kaldı

ABD Atme saldırısında sivil kayıpları inceliyor

- ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü David “Atme’ye yönelik hipotetik durumlar hakkında spekülasyonda bulunmayacağız” dedi.

F5HABER F5HABER
ABD Atme saldırısında sivil kayıpları inceliyor

WASHINGTON (AA) – ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Genieve David,  şu anda koalisyon güçlerinin Atme’deki hava saldırılarında sivil kayıplar bulunduğuna dair haberlerin “kredibilitesini” incelediklerini belirterek, eğer güvenilirliklerine karar verilirse resmi soruşturma da dahil diğer adımların değerlendirileceğini söyledi.

David, AA muhabirinin, Atme’de sivil kayıplara neden olan hava saldırısının sorumluların tespiti için nasıl bir süreç izlendiği, sorumluların cezalandırılıp cezalandırılmayacağı ve ABD’nin konuyla ilgili herhangi bir özrünün olup olmayacağına yönelik sorularını yanıtladı.

“Atme’ye yönelik hipotetik durumlar hakkında spekülasyonda bulunmayacağız” ifadesini kullanan David, 11 ağustosta Halep civarına yapılan hava saldırısının Atme bölgesini de kapsadığını ve konuyla ilgili sivil kayıplara dair haberlerin farkında olduklarını tekrar teyit edebileceklerini bildirdi.

David, şunları kaydetti:

“Savaş unsuru olmayan tüm kayıplara yönelik her türlü haberleri ciddiye alıyoruz ve bize ulaşan her birini araştırıyoruz. Şu anda, (Atme ile ilgili) bu iddiaların kredibilitesini değerlendirmeye yönelik bir incelememiz var. Eğer bu iddiaların güvenilir olduğuna karar verilirse, ondan sonra bir sonraki uygun adımı belirleyeceğiz. Buna, resmi soruşturma da dahil olabilir.

Şunu da vurgulamak isterim ki, hava saldırılarının hassas uygulanması için (dünyada) bizim kadar çok çalışan bir başka ordu da yok. Sivil kayıplardan kaçınmak veya bunları en aza indirmek için hedef belirleme sürecinde gayet titiz standartlar uyguluyoruz”.

Suriye'nin Atme kasabasında, iki gün önce, Ceyş-ul Sunne ve Nusra Cephesi'ne ait karargâh ve silah üretim atölyelerini hedef alan saldırıda, sivil yerleşim yerleri de isabet almış, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu siviller de hayatını kaybetmişti. 

SONRAKİ HABER