İran'ı "kara liste"ye aldılar

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF), terörizmin finansmanı ve kara para aklama konusundaki mali reformları tamamlamadığı gerekçesiyle İran'ı gri listeden kara listeye aldığını duyurdu.

VATAN VATAN
İran'ı "kara liste"ye aldılar

FAFT'tan yapılan açıklamada, İran'ın, finans sistemindeki stratejik  açıkları gidermek üzere Haziran 2016'da uygulamayı taahhüt ettiği reformları  içeren eylem planını yerine getirmediğinden, "Önlem Çağrısı Gerektiren Yüksek  Riskli Yetki Sahası" statüsüne alındığı belirtildi.   Açıklamada, İran'ın, Palermo Sözleşmesi ve Terör Finansmanını Önleme  Sözleşmesi'nde ortaya konulan FAFT standartlarını uygulamaya geçirmediği  vurgulandı.   FAFT, sözleşmelere taraf ülkelerin yetkili makamlarına yaptığı  çağrıda, İran merkezli finans kurumlarının ülkelerindeki şubeleri ve  iştiraklerine yönelik denetimlerin arttırılmasını, bu kuruluşlar aracılığıyla  yapılan finansal aktarımların etkin şekilde raporlanması için mekanizmaların  geliştirmesi ile raporlama faaliyetinin yoğunlaştırılmasını ve İran'da şubeleri  ve iştirakleri bulunan finansal kuruluşlara yönelik dış denetim zorunluluklarının  arttırılmasını istedi.   İran'ın, Eylem Planı'nın gereklerini yerine getirene dek kara listede  kalacağı ifade edildi.   FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa,  İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda  önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kuruldu.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER