Cari denge nedir?

Cari işlemler dengesi olarak da tanımlanan cari denge, ödemeler dengesi bilançosunun dış ticaret, hizmetler, yatırım gelirleri ve cari transferler dengelerinin toplamından oluşur.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Cari denge nedir?

Cair işlemler dengesi olarakda bilinen cari denge, farklı kalemlerin oluşturduğu dengelerin toplamından oluşmaktadır. Bunun için hesaplanması gereken ödemeler dengesi bilançosu içerisinde; ilk adımda dış ticaret dengesi bir kalemi oluşturur. Dış ticaret dengesinde ihracat ve ithalat dengesi sağlanır. İkinci kalemde hizmet alımları ve hizmet satırları arasında hizmetler dengesi sağlanır.

Cari denge hesaplamasında üçüncü adımı ise yatırım yani net faktör gelirleri oluşturur. Burada denge hesaplaması için yatırım gelirleri ile yatırım giderleri hesaplamaya katılır. Son adımda ise cari transferler yer alır. Bu transferlerde de karşılıksız olarak elde edilen dış gelirler ve karşılıksız olarak yapılan dış giderler hesaplamaya katılır.

Kaynak: https://www.anapara.io/forum/finans/ekonomis%C3%B6zl%C3%BC%C4%9F%C3%BC/2821-cari-denge-nedir

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER