Rusya'dan kritik İdlib açıklaması: Harekat en kötü senaryo olabilir

"İdlib harekâtı an meselesidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Kremlin'den "Türkiye'nin İdlib'deki Suriye hükümet güçlerine karşı askeri operasyonu en kötü senaryo olur" yanıtı geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Moskova görüşmelerinde Türkiye'den yeni bir talepte bulunmadıklarını söyledi.

F5HABER F5HABER
Rusya'dan kritik İdlib açıklaması: Harekat en kötü senaryo olabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib konusunda, Türkiye'nin olası İdlib harekatı konusunda, "Türkiye'nin İdlib'de Suriye'ye karşı askeri operasyonu en kötü senaryo olur" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İdlib için "Harekât an meselesi" demişti. Rusya, Erdoğan'a yanıt olarak "Türkiye’nin İdlib’deki Suriye hükûmet güçlerine karşı askeri operasyonu en kötü senaryo olur” ifadelerini kullanmıştı. 

 Önce Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ardından da Kremlin Sözcüsü Peskov arka arkaya açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib konusunda, "Artık son ikazlarımızı yapıyoruz. Şu ana kadar arzu ettiğimiz neticeye ulaşılamadı. Masada bizim istediğimiz yerin çok uzağındayız. Türkiye, İdlib konusunda kendi harekat planlarını uygulamak üzere hazırlığını yapmıştır. Bir gece ansızın gelebiliriz. Daha açık ifadeyle bir harekat an meselesidir" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'nin İdlib şehrinde yaşanan gelişmelere ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Lavrov, Türkiye'nin olası İdlib harekatı için, "Türkiye'nin İdlib'de Suriye'ye karşı askeri operasyonu en kötü senaryo olur" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Rusya'nın sürdürdüğü İdlib müzakerelerine de değinen Lavrov, "Rusya ve Türkiye gerilimin artmaması için temaslarını sürdürecek. Türkiye ile Suriye konulu görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Rusya hiçbir yeni talepte bulunmadı" dedi.

Lavrov ayrıca, "İdlib'den Rusya ve Suriye rejimine yönelik saldırılar devam ediyor" açıklamasında bulundu.

PESKOV'DAN MESAJ

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da gazetecilere verdiği demeçte, Moskova'nın İdlib operasyonun şiddetle karşı olduğunu, ancak Rusya ve Ankara'nın İdlib'deki gerginliği daha da tırmandırmayı önlemek için temas halinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün heyetler arası görüşmenin ardından "Şu ana kadarki müzakerelerden bizi tatmin edici sonuç çıkmamıştır. Bize sunulan kağıdı ve haritayı kabul etmedik. Bizim askerlerimize yönelik bir saldırı gerçekleşirse, kim yaptı, şu mu yaptı demeden en sert bir şekilde cevap verilecektir" demişti.

SONRAKİ HABER