Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değil insanlığımızdır, insanlığımız (2)

"EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ TEHDİDİ TERÖRDÜR"

F5HABER F5HABER
 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değil insanlığımızdır, insanlığımız (2)

"EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ TEHDİDİ TERÖRDÜR"

Terörün ekonomiye olan zararlarına değinen Erdoğan, "Ekonominin en önemli tehdidi terördür. Antalya G-20 zirvesinin de çalıştaylarında bunun dışındaki çalışma yemeğinde en önemli gündemimizi bunlar oluşturacaktır. Küresel terör, sadece Ortadoğu bölgesinin değil. Dünyanın tamamının sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Ülkemizin güneyinde pek çok ülkeyi ateşten yakan bu sorun karşısında batılı ülkelerin gerekli duyarlılığı göstermediğini gösteremediğini üzüntüyle ifade ediyorum" dedi.

"AVRUPA ÜLKELERİ HAYATINI KAYBEDEN HER MÜLTECİNİN VEBALİNE ORTAKTIR"

Göçmen sorununa değinen Erdoğan, "Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz'i mültecileri için bir mezarlığa dönüştüren Avrupa ülkeleri hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır" dedi.

"SAHİLLERİMİZE VURAN 3 YAŞINDAKİ YAVRUNUN HESABINI TÜM İNSANLIK VERMEYECEK Mİ?"

Bodrum'dan çıktıkları umut yolculuğunda su alıp ters dönen bottan düşerek annesi ve ağabeyiyle yaşamını yitiren 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, "Akdeniz'de batan bir botta mültecileri taşıyan bir botta ölen 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bu 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi? Bir çok savaşlarda mazotların içinde çırpınan o hayvanları vesaire farklı bir şekilde ananlar bu 3 yaşındaki yavruyu onun abisini, babasını hatırlamayacak mı? Bunun hesabını bunlar ne ile verecek?" diye konuştu.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ 5 ÜLKENİN ÇIKARLARI DIŞINDA HİÇBİR KONUYA, SORUNA EĞİLMİYOR"

BM Güvenlik Konseyi'ni eleştiren Erdoğan, "2. Dünya savaşından sonra tesis edilen küresel güvenlik sistemi işlemiyor. Bu sistemin en önemli unsuru olan BM Güvenlik Konseyi, daima üyesi olan 5 ülkenin çıkarları dışında hiçbir konuya, hiçbir soruna eğilmeyen bir yapıya dönüşmüştür. Bu yüzden dünya 5'ten büyüktür diyoruz. 200'e yakın ülkenin kaderi, Bu 5 tane ülkenin içinden bir tanesinin iki dudağı arasına mahkum edilemez" açıklamasında bulundu.

"ERDOĞAN SÖYLEDİĞİ İÇİN DÜNYA MEDYASI TARAFINDAN KÖTÜ LANSE EDİLİYOR"

Erdoğan, "Erdoğan söylediği için dünya medyası tarafından kötü lanse ediliyor. Eğer bizler inandığımız doğruları söylemeyecek olursak hak hakim olmayacak. Bakınız batı merkezli dünyanın geride kaldığını artık çok merkezli bir dünyanın ortaya çıktığını kabul etmek gerekir. Avrupa başta olmak üzere mülteci ve göçmen akını işte bu gerçeğin kabul edilmemesinden kaynaklanıyor" dedi.

"AVRUPA KAPILARINDA KADERLERİNE TERK EDİLEN KASTEN BOTLARI BATIRILAN HER MÜLTECİ ACI BİRER TEMSİLCİ"

Avrupa ülkelerinin mülteciler konusunda gereken duyarlılığı göstermediği konusunda eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Akdeniz'in doğu kıyılarından botlara, hurda gemilere binen insanlar sadece huzuru, refahı veya yaşama imkanını arıyor. 2. Dünya savaşından sonra temel özgürlükleri belirleyen sembol olan batı ülkeleri aynı değerlere sırtlarını döndüler. Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değildir. İnsanlığımızdır, insanlığımız. Akdeniz'de bizi biz yapan değerler boğulmaktadır. Avrupa kapılarında kaderlerine terk edilen hatta kasten botları batırılan sınırlarda insanlık dışı muamelelere tutulan her mülteci bu gerçeğin acı birer temsilcisidir" ifadelerini kullandı.

"BU İNSANLARI AKDENİZ'DE EGE'DE ÖLÜME TERK EDENLERDEN EN KÜÇÜK BİR PİŞMANLIK GÖRMEDİK"

Erdoğan, "Cesetleri kıyılarımıza vuran her insan için yüreğimizde derin bir yara açılıyor. Ama bu insanları Akdeniz'de Ege'de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık görmedik" dedi.

"BUNLAR TORBA MAHSULLÜ DEĞİL YA İNSAN"

Erdoğan, "Merhametini yitirmiş bir dünya sistemi insanların derdine derman olamaz. Ve bir başbakan olarak başbakanlığım döneminde biz açık kapı politikasıyla Suriye'den, Irak'tan kim gelirse gelsin hepsini alacağız dedik. O bombalardan kaçan insanları biz ölüme terk edemezdik, etmedik. Şu an 2 milyonu aşkın insan bizim ülkemizde. Biz insanız. Kimi Avrupa ülkelerinin mültecileri niteliklerine göre tasnif ederek bir kısmını kabul etme teşebbüsü insani değil. Şu şu şu ölçülere uyarsa alalım ne demek ya? Bunlar torba mahsullü değil ya insan. Biz Ezidisini de aldık Sünni de aldık Kürdünü de aldık hepsi içimizde. Her türlü desteği veriyoruz" diye konuştu.

"AB'DE 200 BİN BİZDE 2 MİLYON MÜLTECİ VAR"

Erdoğan, "Türkiye'ye göre imkanları kat kat fazla olan Avrupa ülkelerinin kabul ettiği mülteci sayısı, 200 bin civarında. Biz 2 milyonu aşkın kişiyi kabul ediyoruz. AB kıtaya yakın zamanda gelen 20 bin mülteciyi, 28 ülke arasında nasıl dağıtacağını tartışıyor" dedi.

"BATI LİBYA'DA, IRAK'TA PETROL VAR İŞLETİYOR BUNUN KAYMAĞINI ALIYOR"

Erdoğan, "Kapısına dayanan mültecilere bile tahammül etmeyen batının Irak'a, Suriye'ye, Libya'ya özgürlük, barış ve refah götürmek için çalıştığı iddiası inandırıcılığını kaybediyor. Orada yapılan ha Libya'da petrol var. Irak'ta petrol var. Petrol kuyularına el koyalım. Şu anda öyle değil mi? Irak'ın petrol kuyularının yüzde 80'i batının elinde. Onlar işletiyor bunun kaymağını alıyor" dedi.

"6.5 MİLYAR DOLAR HARCAMA YAPTIK"

(DHA - Hakime TORUN)
SONRAKİ HABER