Abdulkadir Selvi: ‘Troyka’nın belirleyici olma fırsatını elimizden kaçırmamalıyız

Türkiye ve Rusya, Soçi'de Suriye'nin kuzeyi ile ilgili 10 maddelik bir mutabakat üzerinde anlaştı. Görüşmeler öncesi Putin'in masasında hiç dosya olmaması dikkat çekmişti. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Rusya'nın toplantıya bir metinle gelmediğini, müzakerelerin Türkiye’ye ait olan taslak metin üzerinden gerçekleştirildiğini aktardı. Selvi "Rusya, Türkiye ve ABD’den oluşan ‘troyka’nın belirleyici olma fırsatını elimizden kaçırmamalıyız." yorumunda bulundu.

F5HABER F5HABER
Abdulkadir Selvi: ‘Troyka’nın belirleyici olma fırsatını elimizden kaçırmamalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'deki Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda saatler süren görüşmesi sonucunda Suriye'nin kuzeyiyle ilgili anlaşmaya varıldı. 

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi saatler süren görüşmelerin detaylarını bugünkü köşesinde yazdı.

"RUSYA GÖRÜŞMEYE METİNLE GELMEDİ"

Selvi görüşmelerde Rusya'nın görüşmelere taslak metinle gelmediği bunun "Rus hariciyesinin köklü geleneğine bakınca bu şaşırtıcı bir durum" olduğunu belirterek " Ancak Rus tarafı önyargılı olmadıklarını ve Türkiye’ye olan güveni yansıtmak için bu yöntemi tercih etmiş olabilir. " yorumunda bulunuyor. 

"TÜRKİYE'NİN TASLAK NETNİ OLGUNLAŞTIRILDI"

Türk heyetinin “Bir metin oluşturalım, onun üstünden gidelim” önerisinin kabul edildiğini belirten Selvi "Türkiye’nin hazırladığı taslak metin olgunlaştırıldığını" kaydetti.

"PUTİN GÜVENCE VERDİ"

Selvi, Erdoğan'ın ABD çekildikten sonra, YPG'nin Suriye üniformasıyla yeniden sahada varlık gösterme tehlikesini gündeme getirdiğini Putin'in de buna “Müsaade etmeyiz” dediğini aktardı. 

"TROYKA'NIN BELİRLEYİCİ OLMA FIRSATINI ELİMİZDEN KAÇIRMAYALIM"

"Önemli bir askeri ve diplomatik başarı elde edildi" diyen Selvi "Suriye’deki gelişmeleri hamaset ya da nefret kalıplarının dışına çıkarıp rasyonel bir zeminde yönetmemiz gerekiyor. Çünkü normal bir dönemden geçilmiyor. Suriye’de bir dönem kapanıyor, yeni bir süreç başlıyor. İç savaş dönemi kapanıyor, siyasi çözüm süreci başlıyor. Suriye’nin yeniden inşa sürecinde Rusya, Türkiye ve ABD’den oluşan ‘troyka’nın belirleyici olma fırsatını elimizden kaçırmamamız gerekiyor." yorumunda bulundu. 

SONRAKİ HABER