için kaldı

Beynindeki tümör yüzünden ayakkabısı 4 numara büyüdü

Diyarbakır'da beyin tümörü yüzünden burun, kulak, el ve ayakları büyüyen vatandaş, gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

F5HABER F5HABER
Beynindeki tümör yüzünden ayakkabısı 4 numara büyüdü

Diyarbakır'da beyin tümörü yüzünden burun, kulak, el ve ayakları büyüyen vatandaş, gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Diyarbakır'da yaklaşık iki yıldır şiddetli baş ağrısı çeken ve yüzü ile vücudu değişip, burun, kulak, el ve ayakları büyüyen 49 yaşındaki Hayrettin Yıldız, doktora başvurdu. MR'ı çekilen Yıldız'ın hipofiz bezinde 5 santimlik bir tümör olduğu belirlendi. Vücudun "orkestra şefi" olarak adlandırılan 1 gram ağırlığında ve fındık büyüklüğündeki hipofiz bezi ile beyin içerisindeki ana damarlarının etrafının tümörle kaplanması nedeniyle işlevini yapamaz hale geldiği tespit edilirken, Yıldız'a bir an önce ameliyat olması gerektiği belirtildi. Memorial Dicle Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Adil Yılmaz tarafından ameliyata alınan Hayrettin Yıldız'a 6 saat süren özel bir cerrahi işlem uygulandı. Yıldız, başarılı operasyonun ardından sağlığına kavuştu.

Tümörün, kafatası tabanından beynin içine doğru büyümüş olduğunu söyleyen Op. Dr. Adil Yılmaz, "Tümör, her iki görme sinirine bası yapmış ve beyin sapının hemen yakınına kadar ulaşmıştı. Hipofiz bezini adeta yok etmişti. Hasta ameliyat olmasaydı, her iki gözünde de tamamen görme kaybı gelişebileceği gibi yaşamını da tehlikeye girebilirdi. Bu ameliyatı Kulak Burun Boğaz Uzmanımız Doç. Dr. Ediz Yorgancılar'ın desteğiyle kapalı yöntem ile burun deliğinden girerek gerçekleştirdik" dedi.

"5 SANTİMLİK TÜMÖR, 1 SANTİMLİK BÖLGEDEN ÇIKARILDI"

Burun deliğinden girilerek gerçekleştirilen endoskopik cerrahinin, hastanın yaşamı ve konforu bakımından önemine de vurgu yapan Op. Dr. Yılmaz, "Endoskopik cerrahi ile hastanın her iki burun deliğinden kamera eşliğinde tümöre ulaştık ve yaklaşık 15 mm çaplı açıklıktan tümörü çıkardık. Boyundan kafatası içine giren her iki karotis arter yani şah damarı arasında çalıştık. Bu mesafenin en dar noktası 9 milimetre çapa kadar düştü ve yumurta büyüklüğündeki bu tümörü bu dar koridordan almayı başardık. Tümör çıkarıldıktan sonra hastanın karın cilt altı dokusundan aldığımız yağ ve fascia denilen kas kılıfıyla, kafatası tabanı restorasyonu gerçekleştirdik" ifadelerinde bulundu.

ESKİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞTU

Ameliyat sonrası, baş bölgesinde tümör nedeniyle büyüyen organları ile el ve ayaklarındaki büyümenin de yavaş yavaş duracağını doktorundan öğrendiğini söyleyen Hayrettin Yıldız, "Ameliyat sonrası artık kendimi çok daha iyi hissediyorum. Yüzümde ve vücudumda tümör nedeniyle büyüyen uzuvlarım yavaş yavaş normale dönmeye başlayacakmış. Ameliyatım kapalı olarak yapıldığı için de daha kısa sürede iyileştim. Ameliyattan bir gün sonra normal yaşantımı sürdürebilir duruma geldim" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER