için kaldı

Hükümetin Filistin politikasını eleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gazze olayları devam ettiği sürece İsrail'le ilişkilerin askıya alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
Hükümetin Filistin politikasını eleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gazze olayları devam ettiği sürece İsrail'le ilişkilerin askıya alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Afyonkarahisar İl Teşkilatına düzenlediği ziyarette basın mensuplarının soruları üzerine İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılar ile Afyonkarahisar'daki mühimmat depo patlaması hakkında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de bağırıp çağırıyor, şu oldu bu oldu diye o zaman gereğini yap. Şimdi vatandaşın tepkisini ben anlarım, vatandaş Cuma namazından çıkar İsrail'i protesto eder bunu anlarım. CHP Gençlik Kolları ya da başka bir parti çıkar İsrail'i protesto eder, bunu anlarım. Ama hükümet konuşmaz. Hükümet icraat organıdır. İcraat yapar. Siz şimdi İsrail'le ilişkilerinizi bozmak istiyor musunuz ya da oradaki olayları protesto ediyorsunuz, konuşuyorsunuz gereğini yapmak mı istiyorsunuz? Gereğini yapmak istiyorsanız yolu çok basit. Kürecikteki radar istasyonunu bir kapatırsınız. O radar istasyonundan sürekli olarak İsrail'e bilgi gidiyor. Bunu bilmeyen yok. Kapatın diyoruz. NATO'nun diyorlar. Oysa NATO'nun değil herkes biliyor. Ticari ilişkiler. Erdoğan'ın çocukları sürekli İsrail'le ticari ilişkilerini geliştiriyorlar. Niye kesmiyorsunuz. Kesmiyoruz. Askeri ilişkiler. Kesiyor mu kesmiyor. Ne yapıyor sadece konuşuyor. Halkı kandırmak için. Halkın bu gerçekleri bilmesi lazım" dedi.

Ana Muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, Filistin konusunda hükümeti eleştirdiği sözlerine şöyle devam etti:

"Bakın biz bizim milletvekillerimiz Filisten'e gitmek için Mısır Büyükelçiliği'ne başvurularını yaptılar. Biz Mısır üzerinden Gazze'ye gitmek istiyoruz. Gazze'deki olayları yerinde görmek istiyoruz. Eğer yardımsa biz Gazze'ye yardım da götürmeye hazırız. Biz İsrail'le ilişkilerimizi Gazze olayları devam ettiği sürece askıya almak zorundayız. Venezüella yapıyor da Türkiye niye yapmıyor? Kişisel çıkarları var. Kişisel çıkarlar üzerine inşa ediyorlar. Erdoğan'ın Gazze olaylarını bu kadar protesto etmesini ya da sert söylemler söylemesinin temelinde cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmasaydı hiç bir şey olmazdı. Bakın Musul'da 49 yurttaşımız rehine. Bir şey söylüyor mu? Hayır. Yasak getirildi, mahkeme kararıyla yasak getirildi. Bunların tamamı kapatıldı, kapılmak istendi. Hükümetin yaptığı bir şey var. 3 gün yas ilan etti. O kadar. Zaten millet yasta. Sen yas ilan etmeyi bırak sen Kürecik İstasyonu'nu kapatıyor musun, kapatmıyor musun? İsrail ile ticari, askeri ilişkileri kesiyor musun, kesmiyor musun? Sen bunu yap. Hükümetsin icraat organı, başkanısın, Başbakansın. Gereğini yapacaksın. Millet de diyecek ki evet hükümet bak gereğini yaptı. Hükümet gereğini yerine getirmek için sadece boş boş konuşuyor."

"AFYONKARAHİSAR'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ OLARAK KAYGILARIMIZI DA, KUŞKULARIMIZI DİLE GETİRDİM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 5 Eylül 2012 yılında Afyonkarahisar'da meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu mühimmat depo patlamasının Eskişehir'de görülen davasına tanık olarak çağrılması hakkında da açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin kendisine davanın duruşmasının dün yapıldığına dair hatırlatmalarda bulunduğu Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Afyonkarahisar'daki patlamayla ilgili olarak kaygılarımızı da, kuşkularımızı da CHP Genel Başkanı olarak ben dile getirdim. Orada mağdur olan şehit olan insanlar var. Onların haklarının savunulması lazım. Ama ne yaptılar aldılar davayı buradan Eskişehir' götürdüler. Biz yakından izliyoruz. Şehit aileleriyle de yakından temasımız oluyor. Adaletin sağlanmasını istiyoruz. Olayı ne olduğu dahi şu ana kadar açıklığa kavuşturulamadı. Oysa biz bir hukuk devletiyiz. Her şeyin açık olmasın gerekiyor. Özellikle yargılama sürecinin açık olması gerekiyor. Devletin bütün elindeki bilgi ve belgeleri yargıya intikal ettirmesi gerekiyor. Kaçırırsanız adaleti gölgelemiş olursunuz."

Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'daki programının ardından Isparta'da gerçekleştireceği miting ve programlara katılmak üzere hava yolu ile kentten ayrıldı.

(İHA)

SONRAKİ HABER