Hayvan haklarını yok sayana oy yok

ANADOLU Hayvan Hakları Federasyonu (Anadolu FED), yaklaşan genel seçimler için 'Hayvan haklarını yok sayan siyasilere oy yok' yazılı 6 farklı afiş ve 13 maddelik bildirge hazırlayarak sosyal medyada paylaşmaya başladı.

F5HABER F5HABER
Hayvan haklarını yok sayana oy yok

ANADOLU Hayvan Hakları Federasyonu (Anadolu FED), yaklaşan genel seçimler için 'Hayvan haklarını yok sayan siyasilere oy yok' yazılı 6 farklı afiş ve 13 maddelik bildirge hazırlayarak sosyal medyada paylaşmaya başladı.

Merkezi Adana'da bulunan Anadolu FED Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Çıtırık, kafese kilitlenmiş köpek, maymun, üzerine ağır yük yüklenmiş eşek ve ölüme terk edilmiş at fotoğraflarının bulunduğu afiş ve bildirgelerle başlatılan kampanyayı Türkiye'deki tüm hayvan derneklerinin desteklediğini söyledi. Çıtırık, "Bugünler bizim için çok önemli. Doğanın en önemli parçası olan hayvanları yaşam haklarını korumayan siyasilere oy verilmemesi yönünde bir kampanya başlattık. Hayvanlara yaşam hakkı tanımayan siyasilere oy vermeyeceğiz" dedi. Hazırladıkları 13 maddelik bildirgenin hayvan hakları konusunda önemli olduğunu belirten Çıtırık taleplerini şöyle anlattı:

SİYASİLERDEN TALEPLERİ

"TBMM'de bekleyen Hayvan Hakları Yasa Tasarısı'nda düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Bu yasa tasarısı geri çekilerek tüm hayvanlarla ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmalıdır. Bu bağlamda, hayvana vahşet ve işkence mevcut yasada, 'kabahat' olarak tanımlanıyor ve sadece para cezası veriliyor. Yasanın TCK kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Belediye bakım evlerinin STK'lar ve gönüllüler ile işbirliği halinde gerçek anlamda kısırlaştırma-tedavi ve bakım evlerine dönüşmesini istiyoruz. Yeni hayvanat bahçeleri açılmasının yasaklanması, mevcutların koşullarının düzeltilmesi, üretim ve yurt dışından hayvan getirtilmesi engellenmeli. Saatte 60-70 kilometre hız yapabilen okyanusların özgür hayvanları olan yunusların dar havuzlara hapsedilmesinin yasaklanması, vatandaşların bilimsel olmayan tedavi vaatleri ile aldatılmalarının önlenmesini istiyoruz. Sahipsiz hayvanlar asla deney kapsamında olmamalı, diğer hayvanlar üzerindeki deneyler de laboratuvar koşullarında dokular üzerinde yapılacak şekilde uygulamalar getirilmelidir. Sahipsiz hayvanlara yönelik ayrı bir genel müdürlük kurulmalıdır.

ÖLÜM KAMPLARI İSTEMİYORUZ

Sokaktaki hayvanların sayısının kontrol altına alınması, onların toplanarak devasa ölüm kamplarına konması ile mümkün olmaz. Sakat ve mağdur hayvanlar için de kalıcı bakım merkezleri yapılmalıdır. Güçlü köpeklerin sahiplenilmesinde ciddi kriterler getirilmeli, üretim kontrol altına alınmalıdır. Yasa çıkıncaya kadar, barınaklarda hapis bulunan pitbulllar bakanlık genelgesi ile koşullar getirilerek kayyum olarak geçici sahiplendirme ile bu zulümden kurtarılmalıdır. Dövüşlere karşı ciddi adli idari tedbir alınmalıdır. Okul müfredatlarına, 'merhamet ve hayvan sevgisi' konusunun ders olarak işlenecek şekilde konması sağlanmalıdır. "


(DHA - Murat KİBRİTOĞLU)
SONRAKİ HABER