Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Depreme karşı önlem çağrısıADANA ve Ceyhan'da 145 kişinin ölümüne, yüzlerce binanın yıkımına ve binlerce konutun hasar görmesine neden olan depremin 14'üncü yıldönümünde, ilgili meslek odalarının temsilcileri ve Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yeni acılar yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

F5HABER F5HABER
Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Depreme karşı önlem çağrısı

ADANA ve Ceyhan'da 145 kişinin ölümüne, yüzlerce binanın yıkımına ve binlerce konutun hasar görmesine neden olan depremin 14'üncü yıldönümünde, ilgili meslek odalarının temsilcileri ve Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yeni acılar yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

27 Haziran 1998'de saat 16.55'te meydana gelen ve merkezi Ceyhan olan 6.3 büyüklüğündeki depremin yıldönümünde Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, İMO Ceyhan Temsilcisi Ali Dal ve Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki ile Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklama yaptı. Depremle ilgili fotoğraf sergisinin da açıldığı toplantıda konuşan İMO Şube Başkanı Bakır, "Türkiye'de 1903'ten beri 26 büyük deprem oldu ve 100 bine yakın insanımız öldü. Ceyhan depreminde ise 145 kişi hayatını kaybetti, bin 517 kişi yaralandı, 43 bini az hasarlı 19 bini orta ve 9 bini ağır olmak üzere 76 bin konut ve işyeri zarar gördü. 29. 9.1998'de hazırlanan raporda 9 bin 599 binanın ağır, 19 bin 910 binanın orta ve 43 bin 462 binanın da hafif hasarlı olduğu saptandı" dedi.

'ÖNLEM ALINSIN'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'deki binaların yüzde 40'ının kaçak olduğunu söyleyen Bakır, 15 milyon civarında olduğu tahmin edilen konut stokunun yüzde 10'unun yenilenmesi ve yüzde 30'unun da güçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Adana'da ilk ve ortaöğretim çağında yaklaşık 500 bin öğrenci bulunduğunu ve bunların 962 okulda eğitim-öğretim gördüğünü vurgulayan Bakır, "İMO'nun hazırladığı rapora göre, 300'den fazla okul yöneticisi, bina güvenliğinin test edilmesi için başvuru yaptı. Ancak 2011-2012 eğitim sezonunda tamamlanmış, yapım aşamasında ve proje düzeyinde bulunan okul sayısı yalnızca 9'dur. Bu bile çok önemli bir uyarı değil midir?" diye konuştu. Yeni acılar yaşanmaması için geçmişten ders alınmasını isteyen Bakır, kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve depreme dayanıklı yapılar oluşturulması çağrısında bulundu.



YB(EŞ)(27.6.2012, FOTOĞRAF)

///////////

Yüreğir Belediyesi'nde toplu sözleşme

ADANA'nın merkez Yüreğir İlçe Belediyesi'nde çalışan Hizmet İş Sendikasına bağlı 141 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. İki yıl süreyle geçerli olacak sözleşmeye göre; aylık ücretlere birinci yıl için yüzde 16, ikinci yıl için ise enflasyon oranında zam yapılacak. Sosyal yardımlar ise her iki yıl için ayrı ayrı yüzde 12 oranında artacak.

Toplu sözleşme imza törenine Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Hizmet İş Adana Şube Başkanı Abdurrahman Yücel, belediye bürokratları ve çok sayıda işçi katıldı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Yüreğir'in şartları göz önüne alındığında çalışanlar için çok iyi bir sözleşme olduğunu söyledi. Türkiye'de memurların yıllık zam oranının hükümetçe yüzde 8 olarak açıklandığını belirten Başkan Çelikcan "Alın terinin kutsallığının da kurutulmadan hakkının verilmesinin de farkında olarak çalışanlarımıza Türkiye genelinde memurlara verilen zammın takriben 2 katını verdik" dedi.

Hizmet İş Adana Şube Başkanı Abdurrahman Yücel de Toplu İş sözleşme süresince her iki tarafında iyi niyetli olarak hareket ettiğini vurguladı.

ADANA,(DHA)

EŞ(27.6.2012 FOTOĞRAFLI)

///////////

Üniversite, turizmcilerle buluştu

ADANA Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ), 'işbirliği' politikası gereği, turizm sektörünün temsilcileriyle buluştu. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un da katıldığı buluşmada, sektörün üniversiteden beklentileri konuşuldu.

Seyhan Oteli'nde yapılan toplantıya turistik otel, mekan ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, her sektörün temsilcisiyle buluşacaklarını söyledi. İşbirliğine önem verdiklerini kaydeden Ersoy, "Her sektörün temsilcisiyle buluşmak için çabalayacağız. Bu çok önemli. İşbirliği üretime ve gelişime yansıyacak" dedi. Rektör Ersoy, yeni kurulan üniversitenin hedeflerini de paylaştı.

VALİ COŞ KUTLADI

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, üniversiteyi bitirenlerin hemen üretimde görev alamadıklarını anlattı. Mezunların işe uyumu ve alışması için zaman gerektiğini anlatan Vali Coş, "Bu çalışma sektörle işbirliği açısından çok önemli. Bilgi ve deneyimin paylaşılmasından önemli sonuçlar ortaya çıkar. Düzenleyenleri kutluyorum" diye konuştu. Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu da sektörün ara eleman sıkıntısı çektiğini aktardı. Toplantı, sektör temsilcilerinin görüşlerini açıklamasıyla sürdü.

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)

YB (EŞ)(27.6.2012, FOTOĞRAF)

////////////

İktidarı hedefliyor

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanlığı'na getirilen Orhan Sümer, yeni dönemle ilgili hedeflerini açıkladı. Sümer, önce yerel sonra genel iktidarı ele geçireceklerini söyledi.

Zorlu bir genel kurul sürecinin ardından koltuğa oturan Orhan Sümer, uzun yıllardır CHP'ye hizmet ettiğini anımsattı. Partinin her kademesinde görev aldığını kaydeden Sümer, yeni dönemde halka giderek destek isteyeceklerini aktardı.

'ADAYLIK DÜŞÜNCEM YOK'

Yeril yönetimlerle ilgili adaylık gibi bir düşüncesinin de olmadığını bildiren Sümer, "Bir yere aday olmak için bu göreve getirilmedim. Benim için esas olan CHP'nin iktidar olmasıdır. Biz halka giderek önce yerelde ardından da genelde iktidarı hedefliyoruz. Bunun gereğini yerine getirmek için gece gündüz çalışacağız" dedi.

ADANA,(DHA)

YB (EŞ)(27.6.2012, FOTOĞRAF)

//////////

ETSO'dan Çiçek köyüne okul

KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan ilçesindeki Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması planlanan Çiçek köyüne 8 derslikli ilköğretim okulu yaptırıyor.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'nin makamında düzenlenen törenle okulun protokolü imzalandı. Törende konuşan Vali Kocatepe, Elbistanlı sanayicilerin okul yaptırma kararına teşekkür etti. Hayırsever işadamlarının yaptırdıkları okullarla, derslik sıkıntısının çözümüne büyük katkı sağladıklarını dile getiren Kocatepe, "Şu anda devam eden inşaatlar var, tamamlananlar var ve bitecek olanlar var. 450 dersliği bu yıl tamamlayarak eğitim öğretime sunuyoruz" dedi.

Kampus okullarla ilgili bilgiler de veren Kocatepe, şunları kaydetti: "7 adet kampus planlaması var bu okulların toplamı bin 92 derslik. Ayrıca bu okullar biraz daha meskun mahalden dışarıda olacak ve böylelikle ilköğretimleri de daha merkezi yerlerde yapma şansını elde edeceğiz. Biz bu konuda arsa temin çalışmalarını yürütüyoruz. Diğer illere göre şanslıyız. Temin konusunda daha iyiyiz. Şu anda tespit ettiğimiz arsalar var. İl merkezinde bu bağlamda 3 kampus yapılacak. Diğer yandan Türkoğlu, Göksun Afşin ve Elbistan ilçelerimizde de birer kampus olacak."

Törende konuşan ETSO Başkanı Mustafa Paksoy da OSB konusunda Çiçek köyü halkı ve muhtarının kendilerine yardımlarda bulunduğunu ifade ederek "Ona karşılık bu ilköğretim okulunu yapıp teslim etmek istiyoruz. Muhtarımıza ve köylülerimize çok teşekkür ederiz" dedi.

KAHRAMANMARAŞ,(DHA)

LY(EŞ)(27.6.2012 FOTOĞRAFLI)

//////////

Sertifikalı aşçı oldular

MERSİN'de hayata geçirilen 'Turizmde Hedef 2013 Projesi'nin aşçılık ve servis elemanlığı dallarında mesleki eğitimlerin ilk dönemi sona erdi. Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen, Mersin Valiliği Koordinatörlüğünde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) tarafından yürütülen çalışmada 39 kişiye 180 saat servis elemanlığı ve 236 saat aşçılık eğitimi verildi. Ayrıca Mersin'in çeşitli otel ve restoranlarında 20 günlük staj imkanı sağlandı. İkinci dönemde yine 35 kişiye aşçılık ve 16 kişiye servis elemanlığı dallarında mesleki eğitim verilmek üzere başvurular başladı. Katılmak isteyenler, Akdeniz, Toroslar Belediyesi AB Proje Koordinatörlüğü'ne başvurabilcek.

MERSİN, (DHA)

ME(AŞ/OA)(27.6.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////

Kahvaltıda buluştular

MERSİN'in Erdemli İlçe Kaymakam İbrahim Özefe köy muhtarları ile kahvaltıda bir araya geldi.

Erdemli Köylere Hizmet Götürme Birliği desteği ile kurulan Kösbucağı Köyü'ndeki Narçiçeği Kır Pansiyonu'nda yapılan toplantıda konuşan Kaymakam Özefe, bu sezon önceliklerinin köy yolları ile içme suyunun iyileştirilmesi olduğunu söyledi. Özefe, KÖYDES programı kapsamında Maliye Bakanlığı'ndan birliğe aktarılan kaynaklarla birlikte toplam bütçelerinin 2 milyon 167 bin lira olduğunu söyledi. Erdemli Köylere Hizmet Götürme Birliğinin köyler için hazırladığı 65 proje bulunduğunu dile getiren Özefe, "Bu projelerden 11'i içme suyu. Bunlar tesis geliştirme depo bakım ve onarımı, mevcut tesislerin geliştirilmesi şeklinde. 15 köyümüzde ise kilit parke yapımı var. Ayrıca 15 köyümüzde sulama sularının geliştirilmesi, ilave tesisler yapılması söz konusu. 29 kilometre birinci kat asfalt, 21 kilometre de ikinci kat asfalt programımızda var" dedi.

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

MD(AŞ/EŞ)(27.6.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////

Yaz kurslarında 20 branş

OSMANİYE'de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından açılacak yaz spor kurslaında 20 branşta eğitim verilecek. Atletizm, basketbol, badminton, boks, cimnastik, eskrim, futbol, halter, güreş, hentbol, voleybol, kick boks, taekwondo, tenis, halkoyunları, korfbol, satranç, hokey, masa tenisi ve yüzme branşlarındaki kurslara kayıtlar başladı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Arif Özsarı, yaz spor okullarına 29 Haziran'da başlayacaklarını belirterek "O gün Osmaniye 7 Ocak Stadyumu'nda saat 18.00'de tüm Osmaniyeli antrenör ve sporseverler tarafından açılışını yapacağız. Tüm sporcu kardeşlerimize şapka ve tişört vereceğiz. Ayrıca yaz kursları konusunda afiş çalışmaları ile de halkımıza ulaşma konusunda gayretlerimize devam ediyoruz" dedi.

Yaz Spor Okulları ile ilgili açıklama yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir ise şöyle dedi: "Yaz Spor Okulları'na kayıt yaptırmak isteyen çocuk ve gençler Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak kayıt yaptırabilecek. Yaz spor okullarımız vasıtasıyla spora ilgisi olan ve yeteneği olan sporcular da tespit edilecek ve gelecekte ilimizi ve ülkemizi temsil edecek sporcular yetişecektir."

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

İE (EŞ) (27.9.2012 FOTOĞRAFLI)

/////////////

Hayırsever işadamı başarıyı ödüllendirdi

ADANA'da 11 öğrenciye burs veren hayırsever işadamı M. Şerif Akçakoca, başarılarını takdirname ve teşekkürname ile taçlandıran çocukların önümüzdeki dönem dershane masraflarını da üstlendi.

Sahil Aile Çay Bahçesi işletmecisi M. Şerif Akçakoca, eğitim yardımında bulunduğu öğrencilerden Merve Doğru, Bünyamin Doğru, Deniz Eser, Tuğçe Akyol, Sakine Akdeniz ve İbrahim Akçakoca takdirname ve teşekkürnamelerle yanına gelince duygu dolu anlar yaşadı. Başarılı öğrencileri tek tek kutlayan Şerif Akçakoca, "Bu yıl takdir ve teşekkür belgesi alan çocuklarımızı dersaneye kayıt ettirerek, yine tüm eğitim masraflarını karşılayacağım. Umarım önümüzdeki yıllarda daha da başarılı olacaklar" dedi.

Geçtiğimiz yıl takdir ve teşekkür belgesi alan çocuklara çeyrek altın hediye ederek, motivasyonlarına katkıda bulunan Akçakoca'nın bu yılki ödülünü dersaneye gönderme ile büyütmesi eğitim yardımı alan çocukları da sevindirdi.

ADANA, (DHA)

BY(ES)(27.6.2012, FOTOĞRAF)

///////////////

Gündüz'den 'çizginin esrarı'

FOTOĞRAF Sanatçısı Süleyman Gündüz, 'Çizginin Esrarı' adlı sergisini Gaziantep'te sanatseverlerin izlenimine sundu. Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi'ndeki serginin açılışına

Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ökkeş Demir ve çok sayıda davetli katıldı. Gündüz, serginin fotoğraf diliyle hat sanatını anlatan bir özelliği olduğunu söyledi. Sergi 25 Ağustos'a kadar açık kalacak.

GAZİANTEP, (DHA)

ZG(EŞ)(27.6.2012)(FOTOĞRAF)

///////////////

Festivale yıldız yağdı

GAZİANTEP'te Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Folklor Festivali'nde ünlü sanatçılar da şarkılarıyla coşturdu. Türkiye ile birlikte Makedonya, Endonezya, Kazakistan, Romanya'dan sanatçıların katıldığı festivalde Emel Sayın, İhsan Güvenç, Orhan Hakalmaz, Mehmet Yakar ve Mustafa Ceceli de konser verdi. Şahinbey Parkı'nda düzenlenen festivale havai fişek gösterileri ve palyaçolar renk kattı. Yurt dışından gelen folklor ekipleri, renkli kıyafetleri ve oyunları ile izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Dünyanın dört bir yanından gelen folklorcularımız bizim türkülerimiz ve şarkılarımızla dans ediyor. Amacımız dünyada sevgiyi, barışı ve kardeşliği yaymak" dedi.

GAZİANTEP, (DHA)

ZG(EŞ)(27.6.2012)(FOTOĞRAF)

///////////

Amasya Belediye Konservatuarı'ndan Hatay konseri

HATAY Valiliği'nin davetlisi olarak Antakya'ya gelen Amasya Belediyesi Konservatuarı Türk Sanat Müziği Korosu, verdiği konserle izleyenlerin beğenisini kazandı. Antakya Kültür Merkezi'ndeki konserde Şef İlhan Demirci yönetimindeki 36 kişilik ekip sahne aldı. Yaklaşık 3.5 saat süren konserde solo ve koro olarak seslendirilen eserler, Antakyalılardan yoğun alkış aldı. Konseri izleyen Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz "Sıcak Hatay akşamında serin bir Amasya esintisi getirebildiysek ne mutlu bize" dedi. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de 'Medeniyetlerin buluşma noktası olarak adlandırdığınız bu ilde olmaktan onurlu ve gururluyuz" diye konuştu.

HATAY,(DHA)

ME(EŞ)(27.6.2012 FOTOĞRAFLI)

/////////

Mesleklerini buldular

GAZİANTEP Ticaret Odası (GTO) tarafından İŞKUR'a kayıtlı 70 işsizin istihdam edilmesi amacıyla Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında uygulanan 'Mesleğimi Buldum Projesi'nde eğitim alanlara sertifika verildi.

GTO'da düzenlenen sertifika törenine Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bekir İnci, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Durdu Yetkinşekerci ve Tayfun Aygın, GTO MEKSA MEM Müdürü İhsan Ercan, Ahmet Erkul Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Özcan ile kursiyerler katıldı.

Törende konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Oda olarak üye firmaların kalifiye eleman ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla sürekli olarak mesleki eğitim programları gerçekleştirdiklerini söyledi. Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul ise, SODES Programı kapsamında bir projeyi daha başarıyla tamamlamanın mutluluğu içerisinde olduğu ifade etti. Daha sonra, eğitimleri başarı ile tamamlayan 48 kursiyere belgeleri verildi.

GAZİANTEP, (DHA)

ZG(EŞ)(27.6.2012)(FOTOĞRAF)

//////////

18 kadına dikiş makinesi

MERSİN'in Erdemli ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Sosyal Riski azaltma projesi kapsamında 18 ihtiyaç sahibi kadına 35 bin lira değerinde dikiş makinesi verildi.

Dikiş makinelerinin teslimi nedeni ile Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Törene, Erdemli kaymakamı İbrahim Özefe, Erdemli Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin, İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Kavaklı, Halk Eğitim Müdürü Ömer Okur, Esnaflar Odası Başkanı Halil Metik, İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ve kursiyerler katıldı.

Törende konuşan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, makinelerin her birinin bin 200 lira değerinde olduğunu belirterek "Bu makinelerin bedeli, 2 yılı ödemesiz toplam 8 yılda eşit taksitlerle yapılacak.

Amacımız kadınların ailesine ve geçimlerine katkıda bulunmak" dedi. Makine teslimi yapılan kadınların ayrıca Halk Eğitim Merkezi'nde biçki dikiş kurslarına katıldıklarını ifade eden Özefe, "Böylelikle hem meslek sahibi oldular hem de dikiş makinesi sahibi oldular" diye konuştu.

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(DHA - Eray Şen)
SONRAKİ HABER