için kaldı

Yol kapatıp belediyeyi protesto ettiler

Mardin'de S plaka işlemleri için büyükşehir belediyesi tarafından "Şartsız Bağış" adı altında kendilerinden yüklü miktarda para istendiğini belirten servis minibüsçüleri, yol kapatıp eylem yaptı.

F5HABER F5HABER
Yol kapatıp belediyeyi protesto ettiler

Mardin'de S plaka işlemleri için büyükşehir belediyesi tarafından "Şartsız Bağış" adı altında kendilerinden yüklü miktarda para istendiğini belirten servis minibüsçüleri, yol kapatıp eylem yaptı. 

Mardin merkez Artuklu ilçesinde bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı önünde toplanan servis minibüsçüleri, S plaka işlemleri için belediyenin "Şartsız Bağış" adı altında kendilerinden yüklü miktarda haraç istediğini iddia ederek eylem yaptı. Servis araçlarıyla yolu trafiğe kapatan minibüsçüler, anahtarlarını yere bırakıp sloganlarla Mardin Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve il meclisini istifaya davet etti. Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteren minibüsçü esnafı, belediyeyi hırsızlık ve haraç almakla suçladı. Uzun süre yolun araç trafiğine kapalı tutulmamasının ardından olay yerine gelen polis ekipleri, servis minibüsçüleriyle yaptıkları görüşmelerden sonra araçlar yoldan kaldırılarak yol tekrar trafiğe açıldı.

"BU BEDEL URFA'DA 175 TL, DİYARBAKIR'DA 235 TL İKEN NEDEN BURADA 6 BİN 500 TL'DİR"

Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı önünde eylemlerine devam eden servis minibüsçüleri adına açıklama yapan Mahmut Çapçek, Mardin Büyükşehir Belediyesinin kendilerinden haraç almaya çalıştığını söyledi. Çapçek, "Şu anda Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı hem güzergah parası, hem uygunluk belgesi bir de devir parası dahil olmak üzere bize 6 bin 500 TL'lik bir masraf çıkarıyor. Biz normal plaka ile çalışamıyoruz, S plaka ile çalışmamız lazım. Trafik ile ilgili bir sıkıntımızın olmaması için S plakalarımızı çıkartmak istiyoruz. Hat sahibiyiz ve bu hakkımızı istiyoruz. En yakın büyükşehir olan Diyarbakır'da bu bedel 235 TL iken burada bu bedel 6 bin 500 TL'dir. Urfa'da bu bedel 175 TL iken bu bedel burada 6 bin 500 TL'dir. Hiç kimsenin bunu ödemeye gücü yok. Bölgemizin zaten istikrarı yok, bizler de sadece öğrenciden para kazanıyoruz. Başka hiçbir gelirimiz veya geçim kaynağımız yok. Arkadaşlar adına bizler buraya geldik, eylemimizi yapıyoruz" dedi.

"SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR YETKİLİ BULAMIYORUZ" 

Sorunların çözümü için yetkili bulamadıklarını kaydeden Çapçek, şunları söyledi; 

"Bizler burada eylemimizi yapıyoruz ancak bir yetkili bulamıyoruz. Bir yetkili diğer yetkiliye yönlendiriyor. Maalesef daha önce de verilen sözler de hepsi yalan çıktı. Hiç kimse netice itibarıyla sözlerini yerine getirmiyor ve biz mağdur oluyoruz. Her gün trafikle baş başa kalıyoruz ve ceza yağdırıyorlar. Biz insan taşıyoruz, can taşıyoruz, bizim çocuklarımız. Güvenlik için S plaka almak ve çıkartmak istiyoruz. Yetkililere buradan sesleniyoruz, bu sorunla ilgilensinler"

"BU SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

Servis minibüsçüsü Abdülaziz Başçı ise Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığının araca yeni plaka takıldığı için 4 bin 250 TL güzergah ve tescil parası istendiğini söyledi. Başçı, "Ulaştırma Bakanlığı onaylıyor, emniyet onaylıyor ve buraya geliyorum benden 4 bin 250 TL para istiyor. Bu nasıl adalet. Biz servisçiyiz, servisçi adam emektar adamdır. Bizler buraya 4 bin 250 TL ödediğim zaman ben ne yiyip ne içeceğim. Ben zaten o parayı 9 ayda ya çıkarırım ya çıkarmam. Hepimiz mağduruz burada, belediyeden şikayetçiyiz. Yetkililerin buraya gelmesini istiyoruz. Yetkililer gelmeden hiç kimse servis yapmayacak. Biz burada bekleyeceğiz. Hakkımızı alana kadar biz burada bekleyeceğiz. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı, Artuklu Belediye Başkanı ve il meclis üyelerini buraya bekliyoruz. Kim geliyorsa gelsin bizler buradayız. Çünkü muhatabımız olan Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mehmet Ata Altun ile biz bu işi çözemedik. En son telefonla görüşmüş, 2017 yılı Ocak ayında hallolacak demişlerdi, geçen yıl 2016 yılı Ocak ayında hallolacak demişlerdi. Biz şimdi bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bizi oyalamasınlar" diye konuştu.

"ŞARTSIZ BAĞIŞ YAPMADAN HAKKIMIZI ALAMIYORUZ" 

Bir servis minibüsçüsü ise elinde makbuzu göstererek "Bakın benden şartsız bağış adı altında 2 bin TL aldılar. Bu parayı ödemesek hakkımızı vermeyecekler" dedi.

MAHKEMEYE BAŞVURACAKLAR

Daha sonra servis minibüsçüleri adına oluşturulan bir heyet Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mehmet Ata Altun ile görüştü. Görüşme sonrası heyet adına açıklama yapan Mahmut Çapçek, "Görüşmede her hangi bir sıkıntının olmayacağını dile getirdiler. İstenilen ücretler konusunda bir indirime gideceklerini ifade ettiler. Bizler de almış oldukları komisyon kararına itiraz edeceğiz. Mahkeme sürecimiz bugün başlayacak, inşallah yarın biter" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan, konuya ilişkin Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise Artuklu ilçesinde öğrenci ve personel taşımacılığı yapmak üzere geçmiş yıllarda S ticari plaka tahsisi yapılıp, plakasını aktifleştirmeyen hat sahiplerinin Büyükşehir Belediyesi'ne başvurmaları halinde işlemlerinin yapılıp sonuçlandırıldığı belirtildi.

Geçmiş yıllarda tahsis edilen güzergah izin belgesi olanlar için müracaat etmeleri halinde güzergah izin belgeleri düzenlenip hak sahiplerine verildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Plakası boşta olup hiç aktifleştirmeyen ve ilk defa plaka tescilini yapacak olanların, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığınca belirlenen ilk başvuru ücretini büyükşehir belediyesine ait vezneye yatırarak işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca Büyükşehir ve il belediyelerinin tümü ticari plakalı araçlardan meclisin belirlediği ücret tarifesi çerçevesine göre ücret almaktadırlar".


Yol kapatıp belediyeyi protesto ettiler
Yol kapatıp belediyeyi protesto ettiler
Yol kapatıp belediyeyi protesto ettiler

SONRAKİ HABER